Is dat de exclusieve aandacht op minimal winning coalities?” 

“Nu D66 een blokkade heeft opgeworpen tegen de CU, is, in combinatie met de andere blokkades, een minimal winning coalitie uitgesloten. Een afspiegelingscollege, zoals LJMB voorstelt, is het andere uiteinde van de schaal. Een uiteinde waar op dit moment de politieke partijen niet voor zullen voelen.

Maar er zijn natuurlijk ook tussenvormen mogelijk. Ik denk daarbij met name aan een coalitie waarin naast VVD, CDA en D66 zowel de Partij van de Arbeid als Groen Links zitten. Zo’n coalitie heeft het belangrijke voordeel dat GL en PvdA elkaar niet kunnen uitzuigen bij de volgende verkiezingen, zoals nu wel is gebeurd. Daarnaast komt er meer evenwicht in de coalitie tussen links/duurzaam en rechts dan wanneer slechts een van deze partijen aanschuift, waardoor stemmenverlies voor links bij de volgende verkiezingen ook kleiner wordt.

Uit mijn simulaties van deze coalitie zal er een veel duurzamer beleid gevoerd gaan worden met hogere milieu-uitgaven, deels betaald door hogere milieubelastingen. Verder realiseren GL en PvdA samen minder denivellering, meer zekerheid voor werknemers en voorkomen een grotere rol voor markt in de zorg. Allemaal zaken die belangrijk zijn voor links.

Waarom is deze variant nooit in de discussie geweest en denkt niemand daaraan? Is dat de exclusieve aandacht op minimal winning coalities?”

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.